Groene snuitkever

De meeste snuitkevers worden als soorten ongedierte gezien. Net zoals de groene snuitkever. Deze maakt deel uit van de curculionidae en komt vooral voor op in Europa. Deze snuitkever is vooral overdag actief en dan eet deze vooral bladeren. De larven van de groene snuitkever lijken erg op de maden van vliegen. Deze vind je vooral in plantenstengels terug. De larve van de groene snuitkever verpopt zich juist in de grond. Een nieuwe groene snuitkever wordt meestal in het voorjaar geboren. Dat er groen in de naam zit van deze snuitkever komt omdat hij allemaal kleine groene schubjes heeft. De insect is helemaal groen.

De gegroefde lapsnuitkever is juist helemaal zwart van kleur, en heeft kleine lichte plekjes op haar dekschilden. Deze lapsnuitkever opereert vooral ’s nachts. Hij legt eitjes in bloempotten waar larven uitkomen. Deze zijn zeer schadelijk voor de plant. In tegenstelling tot de meeste kevers die maar kort leven, kan de gegroefde lapsnuitkever enkele jaren oud worden. Het is wel een traag beestje. Hij kan niet vlug rennen en ook niet vliegen. Omdat er bijna geen mannelijke lapsnuitkevers zijn moeten de vrouwen zelf voor voortplanting zorgen. Omdat er geen bevruchting is doen ze dit maagdelijk, dit wordt parthenogenese genoemd.

Wat eet een kever?

Omdat er zoveel keversoorten zijn, meer dan 300.000 is het moeilijk te zeggen wat een kever nu eigenlijk eet. De meeste kevers zijn planteneters. Sommige groepen eten vooral plantenwortels, andere juist afval. Een lieveheersbeestje eet vooral bladluizen. Een mestkever legt haar eieren in poep waar de larven van moeten leven.